studio photoshoot Aaron dan Marissa

wokey.. alang up date blog.. nak kongsikan lagi gamba yg saya shoot sepanjang saya bercuti ni.. subjek yang paling saya minat… shoot anak saya.. ujung tahun baru ni penyewa rumah keluar.. terpikir ok gak umah tu jadikan studio.. so pom pam pom pam… jadi gak studio akhirnya, lepas dah test shot .. so plan sebelum naik kapal saya nak gak shoot anak saya yg 2 org ni.. so contact sorang MUA untuk hairtyle kan rambut anak saya ni.. dan touch up2 sket.. marissa seronok dia kena make up.. si adik cam biasa wat bodo je.. xde make up pon x kisah.. janji dia main je… so berbekal kan mainnan sedikit utk anak saya main masa photoshoot ni.. akhirnya berjaya jugak.. sebab trip kapal lepas tak berjaya.. si adik tamau lepas botol susu.. lari.. kali ni berjaya gak akhirnya.. dan hasil nya… seperti di bawah

1.DSC_3232

2.macho kids

3.Aaron-style

4.DSC_2364

5.DSC_2404

6.DSC_2257

7.DSC_3408

8.marisa

Offshore photo 2012

lama x update blog ni.. betul la cakap sorang kawan tu.. semua org boleh ade blog… tapi nak maintain blog ni susah sikit hehehe ikutkan.. dah taip blog ni ujung tahun 2012… tp bila sampai rumah je terus lupa semua layan anak2 lagi seronok..
so ini antara gamba saya ambik tahun lepas… dan untuk pengetahuan.. time tengah tulis blog ni pon sebab dah nak naik kapal ni balik.. pemalasnya saya.. nampak gaya blog saya.. masa nak naik kapal jela.. baru keluar post baru hehehe… so apa2 enjoy viewing my photo..

deep-driiler-3

Deep Driller 3.. my view for every morning and evening… every morning my vessel will come to this platform Angsi Delta if not mistaken the yellow one send the crew to the platform..

bravo

Angsi Bravo im taken this during my vessel sending some crew there.. than they ask to wait here for further instruction.. beautiful view.. so i decide to make panorama stich 4 image

tiong panorama

tiong panorama im taken during im working at setia budi vessel,

KSB-pano
KSB panorama sunrise at achorage area

rig-at-KSB
KSB panorama.. long time i looking to shoot at this spot but just this year im able to come here.. because my cousin stow me to this spot

DSC_0471
Angsi Echo at morning

DSC_0500
crew change

DSC_0463
waiting approval to going inside

Infra Red photography

bulan depan mungkin kamera D70 infra red dah terjual.. so bulan ni nak post gamba2 infra red yg sempat di ambil masa cuti ni.. takde la banyak sangat tp ok la dari takde… teman outing saya sorang2.. kelebihan infra red ni pada saya.. shot ikut suka je tak perlu ikut waktu.. tak perlu tengok arah matahari sangat kalau nak shot landscape.. so memang peneman saya yg baik, sekarang penyamun2 pun dah banyak mula target kepada peminat photography, dah ade kes kena samun semasa berlandscape ni.. so dgn infra red ni takde la takut sangat maklumla untuk shoot tak perlu pakai tripod bagai.. tengah hari buta pun boleh ambik dan hasil dia pun ok la pada saya…

masjid-puchong png

photo ni di ambil di puchong perdana.. pernah ada kes penyamun dah samun photographer sedang shot masjid sorang2.. tp waktu pagi la sebab lokasi ni cantik untuk ambik semasa sunrise. tp saya datang ke kawasan ni pada pukul 3 petang orang pun tgh ramai.. tp masa yg di ambik sekejap saja tak sampai 5 minit pun.. cuma jalan2 perhatikan sekeliling sambil isap rokok.. jumpa view menarik, framing menarik saya pun shoot. dan simpan balik kamera dalam beg..

DSC_8801

gamba ni rasa ramai orang tau, masjid shah alam..time ni sedang mencari2 parking.. susah gak la nak cari parking time ujung minggu ni.. pas parking baru perasan.. wah cantik gak view dari sini.. framing dia pun lawa.. keluar kan kamera IR dan shot 2 keping dan sambung balik tujuan asal datang ke shah alam..

DSC_8857wm

ni photo di pulau duyung terengganu.. ambik masa raya ke 3 hehe.. datang beraya di kuala terengganu tp bermalam disini.. so petang pinjam motorsikal tuan rumah keluar jalan2 dgn wife sambil bawak kamera… jumpa view menarik berenti dan shot… ikutkan banyak lokasi menarik tp datang nak beraya.. bukan nak shoot landscape.. so mana yg ade peluang shoot saya shoot je..

DSC_8693

ni di pantai penunjuk kijal.. kampung halaman sendiri tp gamba kampung sendiri tak banyak rasanya memang tak ada.. so bila berpeluang balik ke kampung.. terus menuju ke kawasan ni.. tempat mandi manda masa kecik dulu

editing2

ni photo di pekan pahang.. lebih tepat lagi di kenali dengan nama kuala pahang. datang nak beli satar je.. tp semasa raya aritu pernah merayap sampai ke sini.. so pas beli satar terus drive ke kawasan ni… wife duk dalam kereta sambil makan satar saya keluar shoot gamba ni.. dan kebetulan hari nak hujan.. kamera infra red dan cuaca yg dah gelap.. tatau apa effect dia nanti.. tp alang2 dah datang shoot ajela bukan pakai filem.. kat rumah check.. ok gak la hasil dia.. walaupun tak sepower ranger cam pro photographer.. tp pada newbie cam saya dgn cuaca yg tak best dapat gak hasil camni.. puas hati dah

sekukuh

ni pulak di area tanjung agas pekan.. hari terakhir sebelum berangkat ke KL, so ade peluang untuk keluar sorang2 biasa anak2 asyik nak ngekor je.. tengok semua tido lagi.. slow2 start kereta.. dan jalan2 cari gamba.. ikutkan kawasan ni tak la secantik mana sebab sungai pun coklat.. tp sebab dah tau infra red ni memang kaler dia lain dari yang asal.. so subjek menarik dah jumpa tapi kaler out.. so terus shoot.. kaler kita tukar ikut citarasa sendiri..

jamek

ni masjid Jamek kuala lumpur.. rasanya landmark yang terkenal semua org tau kot.. datang nak jumpa org.. puas menungu merayap dulu dgn kamera.. dapat la jugak 2 3 snap… so ini jela pengkongsian saya pada bulan ni.. sekarang pun sebenarnya sedang st by di hostel ni untuk nak naik kapal.. kalau tak naik lagi nanti saya post lagi gambar2 yg saya shoot semasa cuti ni..

studio potret outing

lepas floria putrajaya… masih tak berkesempatan untuk shot landscape.. bila masa dah free jerebu pulak datang, dan ramadan pun menjelma. SO lepak rumah je la… tetiba satu malam member ajak shoot studio peh orait gak.. lama benor tak ambik gamba, so malam tu berangkat ke whoops studio di seri kembangan jauh gak weh drive dari sungai long ke seri kembangan, boleh gak la jumpa member2 satu hobi ni.. lepak2 sambil tunggu talent yg tersesat cari jalan ke studio.. pukul 11 malam baru start.. so ini antara gamba yg di di ambil malam tu..

1._DSC6914

2._DSC6954

letak 2 keping je hehehe sebab upload kat flickr pun 2 keping je.. tp sebenarnya banyak jugak.. nanti up lagi la. minggu seterusnya member2 hari tu ajak repeat lagi.. mungkin dah syok shoot studio kot.. so, kitaorang booking la studio untuk 3 jam kali ni white studio di puchong pulak. ikut plannya.. kawan saya bawa seorang talent.. dan saya pun mungkin ade seorang talent yg ikut serta untuk photoshoot ni.. tp last minit lg setengah jam nak shoot talent yg nak turut serta tetiba kansel adehal la plak.. so saya pergi la studio tu sorang2.. rupany2 kawan saya.. talent tu pun tak datang.. apa nak buat.. stuido dah book 3 jam, subjeknya takde.. err talent takde kita shoot sesama sendiri la. dan hasilnya..

1.

2.

3.

lepas tu lama jugak la duk melepak kat rumah je.. layan anak ngn layan movie jela.. sampai la member otai kita ajak join dia punya photoshoot.. kali ni di SOL studio bandar hussin on, nak cari studio leceh gak la kalau 1st time.. tp bila dah sampai tengok ade klass gak la studio dia sesuai la kalau nak shoot wedding atau baju butik kat studio ni.. owner dia pun ok gak.. sebab nawaitu photoshoot kali ni nak belajar lighting.. masa settup lighting.. tok guru kalau boleh cuma bagi arahan je.. kite yg angkat dan atur lighting.. so pas siap lighting dan model pun dah sedia.. acara shooting2 pun bermula.. cuma kali ni berbeza sikit la sebab semua dah pro2 cikgu lighting ade, juru make up berpengalaman.. model pun ade pengalaman tak perlu pukir pasal posing sangat..

1.

2.

3.

Putrajaya flora 2012

Sign off aje dari setia budi tak banyak aktiviti shooting2 yg di buat yg lain tu semua jadi suri rumah sepenuh masa… boring gak… tp sempat gak la pergi ke putrajaya flora… cuma siang je dapat pergi.. yang malam bunga api tak dapat datang… jeles je tengok gamba member2 shoot bunga api. pagi lepas drive isteri gi kerja terus ke putrajaya, ramai gak orang.. ingat pergi pagi tak ramai.. rupanya pagi2 lagi dah ramai orang… sempat gak la beli sayur dan bunga.. ok tanpa cerita panjang.. ni antara gamba2 yg sempat di ambil sempena flora putrajaya..

_DSC5738-flora

_DSC6004

_DSC5817

_DSC6046

_DSC6043

offshoreman potraiture

baru balik dari setia budi.. x banyak pemandangan yg boleh di ambil.. sebab platform2 bentuk tak menarik.. jadi tukar subjek shoot potret plak.. susah gak nak dapat kerja sama dari member cuma 2 3 org je.. yglain malu2 kucing plak.. so enjoy my photo

1._DSC4924T

2._DSC4921

3.oiler P

4.cook

5._DSC5323

6.zul-smoking

7._DSC5423c

lama tak update blog… malas pun ye gak kot.. ok sebelum saya berangkat ke location bekok saya upload sikit photo yg sempat saya ambil semasa jalan2 di indonesia, pastu kawan bawa ke rumpin indonesia, sepanjang perjalanan wah dalam hati seteruk2 jalan malaysia yg berlubang lagi teruk jalan2 di indonesia.. setakat ini saya ke dumai, pekan baru dan sekarang rumpin jalannya peh memang teruk berlubang2 ade 4×4 pun kene slow jugak.. ok abis cerita pasal rumpin ini antara gamba yg saya ambil semasa di sana potret org kg.. dan walaupun jalannya teruk rasanya memang berbaloi.. memang tradisional.. suasana ni mungkin tak dapat jumpa di malaysia.. ok enjoy my potraiture photo

sori tak dapat letak gambar banyak sikit.. line tak kuat.. kapal dah bergerak ke lokasi..

Kid potraiture

Anak antara punca saya berminat belaja photography, di sebabkan kerja saya yang selalu berjauhan dengan keluarga, bila saya bercuti anak la yg saya selalu bawa kemana saya pergi, so bila saya beli kamera dslr ujung tahun 2008 tp gambar yg di ambil biasa2 aje, tak reti guna function yg ade yg boleh di pakai pun cuma mode auto(masa beli dslr ingat ade dslr gamba terus cantik) tp rupanya salah,pada pendapat saya la, baik saya beli kamera compact aje dari pakai dslr kalau pakai mode auto.. tp sebab dah terbeli saya pun mula start belaja function2 yg ade pada kamera, masuk workshop photography, gi jumpa dgn cikgu ini cikgu sana janji belajar(walaupun sesetengah tu bukan formal mengajar tp sebab dia ajar saya, saya tetap panggil cikgu)antara orang yg mengajar saya dan bagi betul2 paham ialah aminorazmi,ni pada saya betul2 cikgu saya sebab dia ajar basic sampai saya paham, jadi bila jumpa cikgu2 lain cepat la paham sikit antaranya zamrud,bro eddieputra(1st time jumpa saya redah je walaupun outing tu sorang pun saya tak kenal)dan banyak lagi la secara langsung dan tak langsung, outing antara tempat belaja yg murah dan cepat belajar jumpa cigu baru kawan baru senang cerita banyak benda baru la. jadi dapat la ilmu sedikit sebanyak pasal ilmu yg ade. Dan semua bermula dengan niat ambil gambar anak dan saya pun tak perasan dari pada gamba anak saya terpergi ke landscape,makro,street shot dan seterus subjek yg lain..
moral of the story saya nak cakap, motivasi tu penting supaya tak patah semangat, kadang2 yg newbie photography ni masuk forum post gambar mintak komen dari senior last2 kene sindir,kutuk pastu semangat pun hilang, berbulan ade dslr tp skill tahap yang sama mula rasa bosan dan mula start simpan dslr dlm drybox, so cuba cari inspirasi untuk terus ambil gambar, motivasi saya dlm photography ambik gambar anak, kalau org lain mungkin gambar kereta ke, bunga ke.. janji dah ade kamera belaja je, ambik je gamba bukan pakai filem.. bak kata otai saya pernah jumpa dulu masa mula2 belaja ambik gamba.. walaupun gamba tak cun.. tp dia tanya kau happy dengan gamba kau ambik, saya jawap happy sebab tu gamba anak saya.. so lantak la orang nak kata apa pun.. janji kite happy.. nama pun hobi.. so bulan ni saya cerita panjang lebar sebab saya sendiri pun tengah tension, kapal saya sekarang tengah anchor dah 3 minggu… terasa kebosanan ke boringan ketensenan dia tu.. bukak hard disk lama, jumpa gamba anak.. saya pun edit2 sebab niat balik nanti nak print.. ambik gamba cantik2 tak print pun tak guna gak bro hehe.. so bulan ni saya nak share gambar anak saya yg saya ambil dulu2 sampai sekarang.. walaupun tak cantik cam pro.. yg penting saya ambik sendiri gamba anak saya. kepuasan tu memang best… berjuta2 lemon puas hati.. so enjoy

1.

2.

3.

4.

4.

5.

6.

7.

8.

8.

6.

12.

13.

14.

ini antara aktiviti terakhir saya sebelum naik kapal balik… subang air show, datang dengan harapan dapat shoot acrobatic kapal terbang tp hampeh.. sekejap saja… yang lain tu berjemur di tengah panas aja la.. so next year mungkin tak pergi dah.. kalau nak pergi pun terus pergi langkawi tengok LIMA lagi puas hati.. hehehe lama tak merapu atau tulis banyak.. saya bukan orang yg pandai menulis tulis sajak lagi la tak boleh tetapi mungkin sebab saya tengah stress sikit sebab nak kena hantar gambar pada group HDR legion untuk sertai pameran akar kukubesi galeri shah alam nanti.. maka saya termerapu malam ni.
ok la kite cerita pasal gambar2 yang saya shoot ini.. gambar pertama kedua dan ketiga gambar acrobatik yg saya sempat rakam.. walaupun nampak senang je.. tp sebenarnya susah jugak so ini la hasil yg dapat.. tak seberapa pasal saya newbie lagi.. shoot guna tele 70-300mm non VR, so pada yang newbie newbie lagi dari saya… takyah lens 50-500mm pon boleh ambil gambar lagi, sebab ade jugak yang tanya saya lens apa yang sesuai,lens apa yang bagus.. pada saya semua ikut keadaan.. kalau yg hobi je macam saya takyah yg mahal2 pun takpe janji ambik gambar je.. lens 70-300 ni saya beli 2nd hand harga rm200 gambar ok je.. tapi kalau ade duit apa salahnya.. for info kalau saya ade duit pun saya beli lens mahal jugak hehehehe

1.

aksi acrobatik dari juruterbang yang berumur 55 tahun kalau tak silap.. tapi power ranger jugak persembahan cuma kejap sangat yg tu tak best

2.

3.

4.

gambar2 seterusnya di ambik semasa menungu show yg seterusnya… so saya shoot dahulu apa yg ade.. lens yg di gunakan tamron 17-50mm, dan saya suka HDR so kebanyakannya saya ambik 3 exposure untuk di HDR kan.. software yang digunakan photomatix.. malam ni saya kasitau info teknikal ni sebab mungkin ade yang berminat nak shoot HDR, so kawan2 boleh cuba lepas ni.. ingat minimum 3 exp, tp nak lebih lagi pun boleh.. lagi afdal mungkin.. pastu gunakan photomatix untuk combine kan semua.. tp HDR tak semestinya 3 exp, boleh jugak 1 exp… tp cerita pasal HDR ni lain kali saya cerita lagi.. HDR ini banyak cabang..

5.

6.

7.

ini pulak gambar semasa menungu untuk show payung terjun… tunggu punya tunggu.. tunggu..tungguuuuu kapal terbang tak naik2 jugak.. so kita orang pun keluar jap gi minum air sekali eh dah naik dah.. erm hampeh.. tak ikut jadual langsung, gamba no 6 tu gamba ustaz tv9, mungkin dia cover event ini untuk tv9, tapi tatau la dia terjun ke tak sebab tak nampak dah lepas tu.. gamba no 7 ini gamba polis airport ni sedang baik punya posing.. so saya aim dan saya pun shoot la sekeping dua..

8.

9.

10.

11.

12.

13.

gambar yang lain tu semua gambar kapal terbang je la.. yg sedang di pamerkan.. kebetulan tengah hari takde org sangat, sapa nak nak berjemur tengah hari buta.. so masa takde orang ni saya shoot lagi sekeping dua.. dan HDR kan sekali.. semuanya handheld.. so begitula cerita saya pada malam ini… nanti saya sambung lagi gambar seterusnya kalau saya masih std by lagi disini.. kalau dah naik kapal.. tahun depan la saya update blog ni lagi.. so adios amigos… nak gi sambung edit gamba plak…

My Outing semasa cuti

dah nak naik kapal dah bulan depan… lama tak update blog.. maklum la tak reti nak bercerita so enjoy jela photo yang ade… ini antara photo yang saya shoot sepanjang saya bercuti ini gamba semasa outing photoshooting di putrajaya belaja2 lighting tenkiu pada bro amir rodof dan talent

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.