ini antara aktiviti terakhir saya sebelum naik kapal balik… subang air show, datang dengan harapan dapat shoot acrobatic kapal terbang tp hampeh.. sekejap saja… yang lain tu berjemur di tengah panas aja la.. so next year mungkin tak pergi dah.. kalau nak pergi pun terus pergi langkawi tengok LIMA lagi puas hati.. hehehe lama tak merapu atau tulis banyak.. saya bukan orang yg pandai menulis tulis sajak lagi la tak boleh tetapi mungkin sebab saya tengah stress sikit sebab nak kena hantar gambar pada group HDR legion untuk sertai pameran akar kukubesi galeri shah alam nanti.. maka saya termerapu malam ni.
ok la kite cerita pasal gambar2 yang saya shoot ini.. gambar pertama kedua dan ketiga gambar acrobatik yg saya sempat rakam.. walaupun nampak senang je.. tp sebenarnya susah jugak so ini la hasil yg dapat.. tak seberapa pasal saya newbie lagi.. shoot guna tele 70-300mm non VR, so pada yang newbie newbie lagi dari saya… takyah lens 50-500mm pon boleh ambil gambar lagi, sebab ade jugak yang tanya saya lens apa yang sesuai,lens apa yang bagus.. pada saya semua ikut keadaan.. kalau yg hobi je macam saya takyah yg mahal2 pun takpe janji ambik gambar je.. lens 70-300 ni saya beli 2nd hand harga rm200 gambar ok je.. tapi kalau ade duit apa salahnya.. for info kalau saya ade duit pun saya beli lens mahal jugak hehehehe

1.

aksi acrobatik dari juruterbang yang berumur 55 tahun kalau tak silap.. tapi power ranger jugak persembahan cuma kejap sangat yg tu tak best

2.

3.

4.

gambar2 seterusnya di ambik semasa menungu show yg seterusnya… so saya shoot dahulu apa yg ade.. lens yg di gunakan tamron 17-50mm, dan saya suka HDR so kebanyakannya saya ambik 3 exposure untuk di HDR kan.. software yang digunakan photomatix.. malam ni saya kasitau info teknikal ni sebab mungkin ade yang berminat nak shoot HDR, so kawan2 boleh cuba lepas ni.. ingat minimum 3 exp, tp nak lebih lagi pun boleh.. lagi afdal mungkin.. pastu gunakan photomatix untuk combine kan semua.. tp HDR tak semestinya 3 exp, boleh jugak 1 exp… tp cerita pasal HDR ni lain kali saya cerita lagi.. HDR ini banyak cabang..

5.

6.

7.

ini pulak gambar semasa menungu untuk show payung terjun… tunggu punya tunggu.. tunggu..tungguuuuu kapal terbang tak naik2 jugak.. so kita orang pun keluar jap gi minum air sekali eh dah naik dah.. erm hampeh.. tak ikut jadual langsung, gamba no 6 tu gamba ustaz tv9, mungkin dia cover event ini untuk tv9, tapi tatau la dia terjun ke tak sebab tak nampak dah lepas tu.. gamba no 7 ini gamba polis airport ni sedang baik punya posing.. so saya aim dan saya pun shoot la sekeping dua..

8.

9.

10.

11.

12.

13.

gambar yang lain tu semua gambar kapal terbang je la.. yg sedang di pamerkan.. kebetulan tengah hari takde org sangat, sapa nak nak berjemur tengah hari buta.. so masa takde orang ni saya shoot lagi sekeping dua.. dan HDR kan sekali.. semuanya handheld.. so begitula cerita saya pada malam ini… nanti saya sambung lagi gambar seterusnya kalau saya masih std by lagi disini.. kalau dah naik kapal.. tahun depan la saya update blog ni lagi.. so adios amigos… nak gi sambung edit gamba plak…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: