Infra Red photography


bulan depan mungkin kamera D70 infra red dah terjual.. so bulan ni nak post gamba2 infra red yg sempat di ambil masa cuti ni.. takde la banyak sangat tp ok la dari takde… teman outing saya sorang2.. kelebihan infra red ni pada saya.. shot ikut suka je tak perlu ikut waktu.. tak perlu tengok arah matahari sangat kalau nak shot landscape.. so memang peneman saya yg baik, sekarang penyamun2 pun dah banyak mula target kepada peminat photography, dah ade kes kena samun semasa berlandscape ni.. so dgn infra red ni takde la takut sangat maklumla untuk shoot tak perlu pakai tripod bagai.. tengah hari buta pun boleh ambik dan hasil dia pun ok la pada saya…

masjid-puchong png

photo ni di ambil di puchong perdana.. pernah ada kes penyamun dah samun photographer sedang shot masjid sorang2.. tp waktu pagi la sebab lokasi ni cantik untuk ambik semasa sunrise. tp saya datang ke kawasan ni pada pukul 3 petang orang pun tgh ramai.. tp masa yg di ambik sekejap saja tak sampai 5 minit pun.. cuma jalan2 perhatikan sekeliling sambil isap rokok.. jumpa view menarik, framing menarik saya pun shoot. dan simpan balik kamera dalam beg..

DSC_8801

gamba ni rasa ramai orang tau, masjid shah alam..time ni sedang mencari2 parking.. susah gak la nak cari parking time ujung minggu ni.. pas parking baru perasan.. wah cantik gak view dari sini.. framing dia pun lawa.. keluar kan kamera IR dan shot 2 keping dan sambung balik tujuan asal datang ke shah alam..

DSC_8857wm

ni photo di pulau duyung terengganu.. ambik masa raya ke 3 hehe.. datang beraya di kuala terengganu tp bermalam disini.. so petang pinjam motorsikal tuan rumah keluar jalan2 dgn wife sambil bawak kamera… jumpa view menarik berenti dan shot… ikutkan banyak lokasi menarik tp datang nak beraya.. bukan nak shoot landscape.. so mana yg ade peluang shoot saya shoot je..

DSC_8693

ni di pantai penunjuk kijal.. kampung halaman sendiri tp gamba kampung sendiri tak banyak rasanya memang tak ada.. so bila berpeluang balik ke kampung.. terus menuju ke kawasan ni.. tempat mandi manda masa kecik dulu

editing2

ni photo di pekan pahang.. lebih tepat lagi di kenali dengan nama kuala pahang. datang nak beli satar je.. tp semasa raya aritu pernah merayap sampai ke sini.. so pas beli satar terus drive ke kawasan ni… wife duk dalam kereta sambil makan satar saya keluar shoot gamba ni.. dan kebetulan hari nak hujan.. kamera infra red dan cuaca yg dah gelap.. tatau apa effect dia nanti.. tp alang2 dah datang shoot ajela bukan pakai filem.. kat rumah check.. ok gak la hasil dia.. walaupun tak sepower ranger cam pro photographer.. tp pada newbie cam saya dgn cuaca yg tak best dapat gak hasil camni.. puas hati dah

sekukuh

ni pulak di area tanjung agas pekan.. hari terakhir sebelum berangkat ke KL, so ade peluang untuk keluar sorang2 biasa anak2 asyik nak ngekor je.. tengok semua tido lagi.. slow2 start kereta.. dan jalan2 cari gamba.. ikutkan kawasan ni tak la secantik mana sebab sungai pun coklat.. tp sebab dah tau infra red ni memang kaler dia lain dari yang asal.. so subjek menarik dah jumpa tapi kaler out.. so terus shoot.. kaler kita tukar ikut citarasa sendiri..

jamek

ni masjid Jamek kuala lumpur.. rasanya landmark yang terkenal semua org tau kot.. datang nak jumpa org.. puas menungu merayap dulu dgn kamera.. dapat la jugak 2 3 snap… so ini jela pengkongsian saya pada bulan ni.. sekarang pun sebenarnya sedang st by di hostel ni untuk nak naik kapal.. kalau tak naik lagi nanti saya post lagi gambar2 yg saya shoot semasa cuti ni..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: